Belföld

Rekord vízállás mellett tetőzhet a Zagyva

Veszélyhelyzet elrendelését javasolták a kormánynak.

A Zagyva-Tarna vízrendszerében kedden helyenként 25-40 millimétert meghaladó eső esett, ennek következtében a két folyón újabb jelentős árhullám indult el; a Szolnok Megyei Védelmi Bizottság hozzájárult a két Zagyva-menti szükségtározó újbóli megnyitásához, és javasolta a kormánynak a területen a veszélyhelyzet elrendelését – közölte a térségi vízügyi igazgatóság vezetője szerdai szolnoki sajtótájékoztatóján.

Lovas Attila védelemvezető tájékoztatása szerint a Zagyván és a Tarnán folyókon meginduló újabb árhullám miatt szerdán 8 órától az Újszász és Jászberény közötti szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. A borsóhalmi és jásztelki szükségtározók újbóli megnyitására várhatóan késő este kerül sor. A Zagyva Újszász és Szolnok közötti szakaszán a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt az árhullám várhatóan Újszász, Szászberek térségében fog csúcsosodni. A Zagyva menti településeket arról tájékoztatták, hogy várhatóan a valaha mért legnagyobb vízszinten vonul le az ár.

A Tisza középső szakaszán az árhullám jelenleg Kisköre térségében tetőzik. A folyó vízállása Szolnoknál 862 centiméter volt, az elkövetkező napokban az áradás várható napi üteme 2-10 centiméter között lesz. Lovas Attila újságírói kérdésre azt válaszolta, elképzelhető, hogy a korábbi jelzéssel ellentétben a Tisza vízállása Szolnoknál meghaladja majd a 900 centimétert.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) több mint ezer emberrel védekezik az ár ellen, csaknem 500 kilométeren harmadfokú készültségben. A töltések mentén szivárgóvíz 16, talpszivárgás 17 kilométer hosszon figyelhető meg, csurgást 47 helyen észleltek.

Az utóbbi napokban lehullott csapadék hatására a Közép-Tisza vidékén 25 ezer hektár föld áll víz alatt. Szerdán harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el a kisújszállási szakaszon. Az elmúlt 24 órában 4 millió köbméter vizet szivattyúztak vissza a folyókba.

A vízgazdálkodási társulatok közül a jászkiséri, a dél-pesti, a Tisza-kunsági másod-, míg a mezőtúri harmadfokban védekezik. Az önkormányzatok közül már hat – Köröstetétlen, Kisújszállás, Jászladány, Jánoshida, Alattyán és Fegyvernek helyhatósága – rendelt el harmadfokú védekezési szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik