Belföld

Edelény újabb árhullámra készül

A településen 600-an rakják a homokzsákokat.

Plusz háromrétegnyi homokzsákot raknak a már meglévő töltésmagasításokra a Borsod megyei Edelény gátján, ahol két héttel ezelőtt tartósan magas, rekord vízállást tartottak a töltések.

Akkor az óriási mennyiségű víztömeg és eső miatt a védművek átáztak, miközben jelenleg is hasonló, és lehetséges, hogy még a korábbinál is nagyobb árhullám érkezik a település felé. A töltésnél már van olyan rész, ahol 15 rétegnyi homokzsák “várja” az árhullámot.

A borsodi városban tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek, katasztrófavédelmisek és helyi önkéntesek, civilek segítenek a védekezésben. Jelenleg mintegy 600-an dolgoznak, 60 ezer homokzsákot kértek a további munkálatokhoz, amelyek vélhetően el is fogynak, mire az áradat megérkezik.

Molnár Oszkár, a település független polgármestere az MTI-nek a helyszínen azt mondta, mindenre felkészültek, és kitartanak amíg csak lehet. Hozzátette, hogy Edelénybe még nem érkezett meg a folyó árhulláma, várhatóan a szerda késő esti, esetleg a hajnali órákra már nagyobb víztömeget tartanak majd a töltések. Hangsúlyozta: a rakacai víztározóból már beindult az automatikus árapasztás, ugyanis a tározó is óriási víztömeget tart, itt másodpercenként 80 köbméternyi vizet pumpálnak ki a szifonok, és ez a mennyiség szintén a Bódva medrébe kerül. Ugyanakkor a szlovákiai víztározó árapasztása is megindult, hiszen ott is minden “úszik”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik