Belföld

50 milliós sikkasztással vádolják a tatai edzőtábor volt vezetőjét

Orbán István ártatlannak vallotta magát, de az ügyészség szerint több bizonyíték is ellene szól.

A Tatai Edzőtábor volt vezetőjét, Orbán Istvánt 50 millió forintot meghaladó összegű károkozással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel, sikkasztással és csalással vádolja a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség – közölte a szervezet sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

Orbán István a vád szerint a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézetnek (NUSI) okozott kárt, az ügyészség a vádiratot a napokban benyújtotta a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságnak. A további gyanúsítottak közül egy embernél bizonyítottság hiányában, míg hat esetben megrovás alkalmazásával szüntette meg a főügyészség a nyomozást – tette hozzá Miskolczi Ivett.

A tábor volt vezetője, Orbán István az MSZP Komárom-Esztergom megyei alelnöke volt. 2008 szeptemberében vették őrizetbe, 2009. március végén mondott le a tatai képviselő-testületi mandátumáról. Akkori nyilatkozatában ártatlannak vallotta magát, és közölte, hogy az előzetes letartóztatása óta összegyűlt képviselői tiszteletdíját a tatai sport támogatására ajánlja fel.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint egy névtelen feljelentő indította el az eljárást, melyben kiderült, hogy Orbán István saját célra vette igénybe és használta az edzőtábor eszközeit, járműveit, illetve a konyhai szolgáltatást. Barátainak, ismerőseinek biztosított kedvezményes vagy ingyenes étkezést és szállást.

A rendőrség szerint tanúvallomások és hangfelvételek bizonyítják, hogy Orbán pénzt kért és fogadott el azoktól a vállalkozóktól, akikkel a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet budapesti központja megbízási szerződést kötött az edzőtábor beruházásainak elvégzésére. Ilyen munka volt a létesítmény bejárata előtti szobor felállítása, melyet Gyurcsány Ferenc avatott fel.

Előfordult, hogy készpénz helyett klímaberendezést kért otthonába és a táborban üzemelő büfé tulajdonosától a működés fejében ingyenes ellátást várt el maga, barátai és ismerősei számára. A vádlott az edzőtábor nevére nagy értékű eszközöket vásároltatott, melyeket később fiától foglalt le a rendőrség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik