Belföld

Varga Mihály: maximálni kell az állami cégvezetők fizetését

Az új kormány arra készül, hogy az állami cégvezetők fizetését maximálja - közölte Varga Mihály, a Miniszterelnökség leendő államtitkára "A szólás szabadsága" című műsorban.

A monetáris tanácsról, a jegybank vezetéséről azt mondta: személyes döntést kellene hozniuk, mivel az elmúlt években a monetáris tanács több rossz döntést hozott, s ez hozzájárult a gazdaságpolitika hibáihoz. Be kell tartani a jogszabályokat, szerencsés volna, ha ennek a vitának a végére úgy kerülne pont, ha a monetáris tanács tagjai, a jegybank vezetése személyes döntést hozna – válaszolta arra a kérdésre, hogy egyetért-e Matolcsy Györggyel, aki szerint nemcsak Simor Andrásnak, hanem a monetáris tanácsnak is fel kellene állnia székéből.

A nehéz helyzetbe került devizahitelesek megsegítése kapcsán azt mondta: bízik abban, hogy a kormány június közepére, végére elkészíti az ezzel kapcsolatos javaslatát.

Az euró bevezetésének céldátuma kapcsán úgy vélekedett: az év végén remélhetőleg tudnak időpontot mondani. Meggyőződése, hogy Magyarország számára az euró védettséget és gazdasági növekedést tudna jelenteni.

Azzal kapcsolatban, hogy egy, a Fidesz által kezdeményezett törvénymódosítással megszűnne az állami cégvezetők fizetésének kétmillió forintban való maximálása, azt mondta: ez átmeneti lépés, átlátható és világos szabályrendszer kell. Az állami többségű vállalatokat irányító cégvezetők fizetését moderálni kell, itt nem a piaci viszonyoknak kell érvényesülnie. Arra készülünk, hogy olyan szabályok jöjjenek létre, amelyek mindenki számára nyilvánossá teszik, egy ilyen poszton ki mennyit keres; bízom abban, hogy itt a mértékletesség és a józanság lesz az irányadó – fogalmazott. A Miniszterelnökség leendő vezetője úgy véli, egy keresetmaximumot fognak meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik