Belföld

Svájci lap Orbánról és a kettős állampolgárságról

Orbán a tűzzel játszik címmel hosszú cikket közölt a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) című svájci lap szombati száma.

Még be sem iktatták miniszterelnöki tisztségébe Orbán Viktort, máris bajt okozott – írta az újság a címoldalon hozott cikkben, felidézve az állampolgársági törvény módosítását.

Orbán Viktor az egész magyar nemzet miniszterelnökének tekinti magát, nem csak a magyar államénak. Úgy tűnik, a nemzet, legalábbis jelenleg, fontosabb neki, mint az állampolgárok – áll a cikkben. Magyar szemszögből az állam ott van, ahol a nemzet, a szlovákok szemében ellenben a nemzet ott van, ahol az állam – idézte a szerző egy bajorországi konferencia egyik előadóját.

Úgy látja – írja a lap -, a módosított állampolgársági törvénnyel Magyarország bizonyos értelemben kiterjeszti államiságát határain túlra, még ha nem is követeli Budapesten senki a trianoni határok felülvizsgálatát.

“Ehhez járul Orbán Viktor vonzódása a messianisztikus fellépésekhez” – írta a NZZ. A Fidesz elnöke úgy véli, a tulajdonképpeni rendszerváltás most, az ő révén mehet végbe, így abban látja küldetését, hogy megtisztítsa az államot és a társadalmat a posztkommunista összefonódásoktól.

Az új magyar törvény “szükségtelen tűszúrás”, amely egyetlen problémát sem old meg, de Szlovákia reakciója is túlzott. A szlovák állampolgársági törvény módosításáról írva a cikkíró úgy vélte: annál is érthetetlenebb, mert a legtöbb szlovákiai magyar jól beilleszkedett Szlovákiában, és lojális állampolgárnak érzi magát.

“Orbánnak a tűzzel folytatott játékából a magyarellenes kirohanásairól hírhedt nacionalista Ján Slotának származik előnye, s Orbán ebben segít neki” – vélekedett a szerző. Slota most tudja csak igazán kijátszani a “magyar kártyát”, s annak még mindig van hatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik