Belföld

Kormánytisztviselők ügyében finomít a Fidesz

Mégis kell indoklás az elbocsátáshoz, mégsem rúghatják ki a gyesen lévőket.

A szakszervezeti tiltakozás után módosítaná korábbi javaslatát a Fidesz. Támogatják ugyanis a fideszes Horváth Zsolt javaslatát, amely szerint mégsem lehetne indoklás nélkül elbocsátani a kormánytisztviselőket.

Egy másik fideszes módosítás is kedvez a munkavállalóknak: Szabó Erika javaslata szerint a beteg vagy gyesen lévő dolgozókra mégis vonatkozna a felmentési védelem; vagyis nem lehetne őket is két hónap alatt utcára tenni, mint az az eredeti szövegben szerepelt.

A tegnap sztrájkkal fenyegető szakszervezetek örülnek a módosításoknak, de sérelmezik, hogy a felmentési idő az eddiginél rövidebb, két hónap lesz. A SZEF alelnöke azt mondta, továbbra is fölöslegesnek és alkotmányellenesnek tartják a törvényt.

Egy alkotmányjogi szakértő szerint a múlt heti alkotmánymódosítása óta a kormánytisztviselők jogállását külön törvénynek kell szabályoznia, így a szakszervezetek nem állíthatják, hogy szükségtelen a törvény, hiszen az alkotmány előírja az elfogadását.

A gyors hatályba léptetés azonban több szakértő szerint is az Alkotmánnyal ellentétes lehet. Egy munkajogi tanácsadó, Sipos Márta szerint ezek a módosítások kihúzzák a jogszabály méregfogát, de így is sok a probléma a tervezettel.

Nem készült hatástanulmány arról, hogy érinti a változás a minisztériumi költségvetéseket, azt pedig még senki sem tudja, hány köztisztviselő munkájára nincs szükség. Az egyetlen biztos szám, hogy az összevonásra kijelölt minisztériumokban két és fél ezren dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik