Belföld

Kende Tamás: Pozsony nem sértett nemzetközi jogot

Egyfajta retorzió ugyan a szlovák jogszabály elfogadása, de nem sérti a nemzetközi jogot - mondta az InfoRádióban Kende Tamás nemzetközi jogász.

Magyarország nem sértett jogot a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával – mondta Kende Tamás. Szerinte az ilyen kedvezményes honosítás a nemzetközi jogban nem szokatlan, de nem sért szabályt az sem, ha egy állam korlátozza a kettős állampolgárságot.

Ha Szlovákia úgy fogalmazta meg saját törvényét -, amely értelmében, ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot – hogy az mindenkire vonatkozik, ez belefér a nemzetközi jogba és az Európa Tanács egyezményébe – mondta a nemzetközi jogász.

A szlovák jogszabály normatív, nem diszkriminatív, nemcsak a szlovák-magyar kettős állampolgárokra vonatkozik, de tény, hogy egyfajta retorzió a magyar állampolgársági törvényre – véli Kende, aki szerint az sem különös, hogy az államok bizonyos köztisztviselői vagy fontos bizalmi pozíciókat saját állampolgársághoz kötik.

A szakértő szerint ha emiatt Szlovákiában valaki elveszíti az állampolgárságát, akkor elképzelhető, hogy emberi jogi bírósághoz fordulhat, ám még nem világos, milyen jogcímen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik