Belföld

A főügyész sem tudja, ki a keresztapa

Ihász Sándor szerint újabb gyanúsítottak lehetnek a BKV-ügyben.

Bővülhet a BKV-nál folyó nyomozás gyanúsítottainak köre. Azt azonban még nem lehet biztosan megmondani, ki is irányította a bűnszervezetet, amelynek kétes ügyletei miatt Hagyó Miklós és több BKV-s, illetve városházi vezető gyanúsított lett – közölte a fővárosi főügyész.

A Népszabadságnak Ihász Sándor azt mondta, a bűnszervezetben elkövetett bűncselekménynek, mint minősítésnek, a büntetés kiszabásánál van jelentősége, jóval nagyobb büntetésre számíthat, akit ebben a bűncselekményben marasztalnak el.

Ebben az esetben ráadásul a gyanúsítottaknak kell bizonyítaniuk azt, hogy vagyonuk – amit zárolni is lehet – nem az adott bűncselekményből származik. Arra a kérdésre, miért éppen az új parlament eskütétele után vették őrizetbe Hagyó Miklóst, Ihász Sándor úgy válaszolt, addigra gyűlt össze elég bizonyíték a volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen, illetve meg kellett várni, hogy mentelmi joga megszűnjön.

A fővárosi főügyész valószínűnek tartja, hogy a gyanús szerződések miatt tett feljelentések is szaporodnak a közeljövőben. Ihász az új kormány elszámoltatással kapcsolatos kijelentései kapcsán azt mondta, olyan ügyekben indítanak eljárást, amelyekben felmerül a bűncselekmény gyanúja, függetlenül a politika véleményétől.

A győztes pártok politikusai több, azonnal kivizsgálandó ügyet emlegettek, de ezek közül már több ügyben is tart egy ideje a nyomozás. Ilyen a Kopaszi-gát, a 4-es metró, a Margit hídi beruházás és az MTV-székház ügye – mondta a főügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik