Belföld

Újrakezdődik a Kulcsár-ügy

A volt brókert kiengedték az előzetesből.

Újrakezdődik a Kulcsár-ügy, miután a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított. Egyúttal a másodfokú bíróság megszüntette Kulcsár Attila elsőrendű vádlott előzetes letartóztatását és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el.

A 2003-ban kipattant brókerbotrány ügyében 2005-ben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség az Ausztriában kézre kerített Kulcsár Attila, a K&H Equities egykori brókerének saját magára és másokra is terhelő vallomásai alapján.

A vád szerint Kulcsár Attila mintegy 23 milliárdot sikkasztott, ügyfelei, állami és magáncégek pénzét forgatta jogosulatlanul. A Fővárosi Bíróság 2008-ban első fokon Kulcsárt 8 év szabadságvesztésre és 230 milliós vagyonelkobzásra ítélte, elrendelte előzetes letartóztatását.

További hat vádlott kapott letöltendő szabadságvesztést és összesen több mint másfél milliárdos vagyonelkobzást. A másodfokra került ügyben a vádhatóság és Kulcsár felderítetlenség miatt új eljárást, tucatnyi más vádlott pedig felmentést kért.

A másodfokú tárgyalásokon Kulcsár arról beszélt: ügyfelei többsége tudta, hogy szabálytalan ügyletekben működik közre és ezért ellenszolgáltatást kért és kapott, védője pedig arra célzott, hogy a sikkasztás minősítése a brókercég érdeke volt, azért, hogy a biztosítás megtérítse a kárt. Ugyanakkor az elsőrendű vádlott társai, egykori ügyfelei szerint egyedül Kulcsár ügyészségen furcsa körülmények között tett vallomása szól ellenük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik