Belföld

Navracsics egyszerűbb közigazgatást és új Ptk.-t ígér

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium létrehozásának alapgondolata egyfajta profiltisztítás volt - politikus szerint.

Az emberek számára átláthatóbb, egyszerűbb közigazgatás megteremtését, új polgári törvénykönyv (Ptk.) megalkotását, valamint az eljárási szabályok egyszerűsítését is az alapvető feladatai között említette Navracsics Tibor kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter kinevezése előtti meghallgatásán, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában csütörtökön.

A tárcavezetői, miniszterelnök-helyettesi poszt várományosa leendő államtitkáraival, Répássy Róberttel és Rétvári Bencével érkezett a meghallgatásra, ahol hangsúlyozta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium létrehozatalának alapgondolata egyfajta profiltisztítás volt.

Navracsics Tibor kifejtette: a közigazgatás átszervezésénél megyei szinten alapvető kritériumnak kell lennie, hogy a ma átláthatatlan intézményi dzsungel a jövőben egyszerűbb legyen. Terveik között szólt a megyei közigazgatási hivatalok visszaállításáról is.

Az igazságüggyel kapcsolatban a legalapvetőbb feladatok között említette egy új Ptk. megalkotását, a büntető törvénykönyv átfogó felülvizsgálatát, valamint az eljárási szabályok egyszerűsítését.

Az európai ügyek bizottsága már támogatta Navracsics Tibor kinevezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik