Belföld

Lehet tömeges igény az állampolgárságra

A külügyi kutató szerint a magyar állampolgárság 2004 óta többet jelent az erdélyieknek, mint szimbólum, ezért sokan kérnék.

Sokan beadhatják a magyar állampolgársági kérelmüket az erdélyi magyarok közül – így véli Kántor Zoltán, a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. A kutató az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a kettős állampolgárság 2004-ig nem volt téma Romániában, az ügyet főleg az MSZP és az SZDSZ népszavazási ellenkampánya és a sikertelen végkifejlet értékelte föl. Azóta a kettős állampolgárság Erdélyben több mint szimbólum – hangsúlyozta Kántor Zoltán.

A külpolitikai szakértő szerint Szlovákiával ellentétben a román politikai elit megnyugodott, mert belátták, hogy Magyarország nem akarja visszaszerezni Erdélyt. A többi közt ezért sem lehet majd különösebb felháborodásra számítani a törvénymódosítás miatt. Ugyan előfordulnak a kettős állampolgárságot ellenző hangok, de ezek idővel elcsitulnak majd. Ellenreakcióra legfeljebb akkor lehet számítani, ha tömeges folyamodnak majd a kérelemhez az erdélyi magyarok, és erre a már említett indokok miatt megvan az esély – mondta Kántor Zoltán.

Ajánlott link:

A kettős állampolgárság Erdélyben több mint szimbólum (inforadio.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik