Belföld

Kósáék módosítanák a közoktatási törvényt

Szigorítanák az intézmények átszervezésének feltételeit.

A közoktatási intézményeket akkor lehessen átszervezni, ha az adott szolgáltatásról továbbra is megfelelő színvonalon, aránytalan teher előidézése nélkül gondoskodnak az önkormányzatok – kezdeményezi a közoktatási törvény módosításáról szóló, szerdán benyújtott javaslatában a fideszes Kósa Lajos és Pichler Imre. Indítványuk elfogadása esetén átszervezésről – május közepe helyett – július végéig dönthetne a jövőben a fenntartó.

A helyi önkormányzat közoktatási szakértő véleményét köteles beszerezni tervezett intézkedésének véleményezése céljából. A szakértőnek arról kell állást foglalnia, hogy a javasolt megoldás biztosítja-e az adott tevékenység, szolgáltatás megfelelő további ellátását. A szakértő véleményét a fővárosi, megyei önkormányzat részére – a szakvélemény megkérésével egyidejűleg – meg kell küldeni.

Az indítványozók szerint a közoktatási törvény jelenlegi szabályozása nem veszi figyelembe a települési önkormányzatok rendkívül jelentős nagyságbeli eltéréseit és az ebből adódó problémát, miszerint ugyanazon szabályok alkalmazása, a feladatok és költségek számottevő emelkedése miatt, a fenntartott intézmények számától függően igazságtalanságot szül. A javaslat célul tűzi ki, hogy az intézményátszervezés lebonyolítását egyszerűbbé és ésszerűbbé tegye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik