Belföld

Vagyontörvény: nem lenne limitje az állami cégvezetők fizetésének

Az új vagyontörvény hatályon kívül helyezné, hogy az állami cégek vezetőinek fizetése legfeljebb mintegy kétmillió forint lehet.

Október elsejétől nem maximálnák az állami cégvezetők fizetését: az új vagyontörvény hatályon kívül helyezné azt a rendelkezést, amely kimondta, havi díjazásuk legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke évi összes keresete egytizenkettedének egynegyede lehet, azaz jelenleg mintegy kétmillió forint. A fideszes Matolcsy György és Fónagy János által benyújtott, az állami vagyonnal felelős gazdálkodás érdekében szükséges törvények módosításáról, valamint egyes törvényi rendelkezések megállapításáról szóló törvényjavaslat – amelynek részletes vitáját kedden folytatják le a parlamentben – egy passzusa újrarendezi az állami cégvezetők fizetését.

Kezdeményezi, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló törvény egy jelenlegi bekezdését az MFB Zrt.-re, a törvény mellékleteiben meghatározott gazdasági társaságokra, illetve azok munkaviszonyban álló munkavállalóira és vezető tisztségviselőire 2010. szeptember 30-ig kell alkalmazni.

A hivatkozott bekezdés azt mondta ki: a köztulajdonban álló gazdasági társasággal munkaviszonyban álló munkavállaló havi személyi alapbére, valamint vezető tisztségviselőjének havi díjazása legfeljebb a Magyar Nemzeti Bank elnöke tárgyévi összes keresete egytizenkettedének az egynegyede lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik