Belföld

Szombaton lesz a kormányzati átadás-átvétel

A kormányszóvivő szerint a mostani átadás-átvétel talán a legteljesebb, amely az elmúlt 20 évben elkészült.

Szollár Domokos kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy a tárcák – a múlt héten az Országgyűlésben elfogadott törvény alapján – “gőzerővel dolgoznak”, hogy a dokumentációt véglegesítsék és az új struktúrában elhelyezzék.

Elmondta azt is, hogy a törvényből eredően az átadás-átvétel, a miniszterek hatáskörének megszűnése, azaz az új kormány megalakulásának napján, május 29-én, szombaton lesz. “Nem előbb, nem később” – szögezte le Szollár Domokos, hozzátéve: addigra az ügyvezető Bajnai-kormány valamennyi minisztériuma és minisztere elkészíti a dokumentumokat, és várják a leendő miniszterek javaslatát hogy hol akarják lebonyolítani az átadás-átvételt.

Kijelentette, hogy a mostani átadás-átvétel talán a legteljesebb az elmúlt húsz év során készültek közül, mert tartalmazzák valamennyi minisztérium és az általuk felügyelt szerveztek teljes pénzügyi helyzetét, az aktuális ügyeket határidőkkel, a szakmapolitikai, az uniós tagsággal kapcsolatos feladatokat, az uniós források felhasználását, a kiemelt projektek alakulását, a társfinanszírozások aktuális állását, a belső ellenőrzést; felsorolják a folyamatban lévő peres ügyeket, a tulajdonosi határozatokat, a jogszabály-előkészítési feladatokat. Az átadás-átvételi anyagban benne lesznek az adott minisztérium és a hozzá tartozó szervezetekkel kapcsolatos aktuális személyzeti feladatok is.

Répássy Róbert fideszes képviselő korábban az MTI-nek azt nyilatkozta: az új kormány első hivatali munkanapján megtörténhet a kormányzati átadás-átvétel. Kitért arra is, javaslatuk értelmében a miniszterek nem ruházhatják át ezt a hatáskört, a leköszönő minisztereknek személyesen kell átadniuk utódjuknak egy nyilatkozattal tárcájuk vezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik