Belföld

Nyomoz a rendőrség a Malév privatizáció ügyében

Elrendelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a nyomozást hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt - egyelőre ismeretlen tettes ellen - a Malév privatizációjával kapcsolatban kedden.

A feljelentés adatai szerint a Malév privatizációját nem a megfelelő gondossággal és szakértelemmel készítették elő, emiatt csak a visszaállamosításkor derülhetett ki, hogy a Malév 32 millió eurós viszontgaranciát vállalt az ügyletet finanszírozó orosz bank felé.

A BRFK nyomozói megkezdték az adatgyűjtést, a privatizációs ügylethez kapcsolódó dokumentumok beszerzését elsősorban a Malév Zrt-től, illetve a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től.

A Jobbik május 20-án tett feljelentést a Malév privatizációs ügyletei kapcsán különösen jelentős kárt okozó csalás és a számviteli fegyelem megsértése bűntettének alapos gyanúja miatt.

Oszkó Péter ügyvezető pénzügyminiszter múlt szerdán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén arról beszélt, hogy a Malév már magántársaságként jogszerűtlenül vállalt – 32 millió eurót meghaladó összegben – viszontgaranciát az orosz állami Vnyesekonombanknál. Emiatt már a Pénzügyminisztérium is feljelentést tett a rendőrségen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik