Belföld

Hende Csaba: a honvédség utat tévesztett

A leendő honvédelmi miniszter szerint a hadsereg a meghatározott feladatait csak korlátozottan képes elvégezni.

A honvédelmi tárca vezetői posztjának várományosa a kinevezés előtti nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy hiányosak például azok a képességek, amelyek az ország védelmét garantálnák, nem megfelelő a felszerelés és a kiképzés, ráadásul morális válság is megrázta a honvédséget és a minisztériumot. “Akkor lehetek sikeres, ha ezt a morális válságot felszámolom és a közbizalmat helyreállítom” – hangsúlyozta a miniszterjelölt.

Hende Csaba a bizottság elnökének kérdésére elmondta azt is, hogy a következő években GDP-arányosan nőnie kell a honvédelmi kiadásoknak, és ebből következően többnek kell jutnia a katonai titkosszolgálatoknak is. Ezekről egyébként annyit közölt, hogy nem tervez semmilyen szervezeti változást ezen a téren.

Szólt arról is, hogy fel kell gyorsítani az önkéntes haderő kialakítását és feltöltését, hiszen a honvédségben több olyan beosztás is van, amelyre akár időlegesen is lehetne önkénteseket alkalmazni.

A missziókban való szerepvállalásról azt mondta, a legfontosabb a személyes biztonság fokozása, ezért mihamarabb meglátogatja majd az afganisztáni kontingenst, és éppen a biztonságukról fog érdeklődni, “mert vannak nyugtalanító jelek” – tette hozzá.

Hende Csaba miniszterré való kinevezését a bizottság hét igen és egy tartózkodás mellett támogatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik