Belföld

Felemás árvízi helyzet

A belvíz okozta károkat egyelőre megbecsülni sem lehet.

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Tisza bal partján, Tiszafüred és Rakamaz között a folyamatosan emelkedő vízszint miatt. A Hortobágy-Berettyón Bucsa és Nádudvar között elsőfokú a készültség.

Közben folytatódik az apadás a Tisza felső szakaszán, a Túron és a Krasznán. A Tisza tegnap Tiszabercelnél tetőzött. Zsurk és Szabolcsveresmart között elsőfokú, ez alatt Tokajig másodfokú a készültség. A Túron megszüntették, a Krasznán fenntartják a legenyhébb fokú készültséget.

A Lónyay-főcsatorna vízszintje emelkedik, az árvízkaput lezárták a magas tiszai vízállás miatt, és folyamatos szivattyúzással emelik a folyóba a főcsatorna vizét. A védvonalakon másodfokú az árvízvédelmi készültség.

Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Körösökön és apad a Sajó, a Bódva és a Hernád is. Itt 130 kilométeres szakaszon tartanak rendkívüli készültséget. Jelenleg az országban 1528 kilométernyi fővédvonalon tartanak fenn valamilyen szintű védelmi készültséget.

Az előre jelzett csapadék hatására a Felső-Tisza kárpátaljai szakaszáról és a Szamosról újabb árhullám várható. Az árhullám a Tiszán Tiszabercel térségében tetőzik, alatta lassan árad. A Bodrogon Felsőbereckinél folytatódott az apadás, Sárospataknál viszont tetőzik a folyó.

A kevesebb eső, a napos és a szeles időjárás és a védekezés következtében kis mértékben csökkent az elöntött területek nagysága. Jelenleg több mint 150 ezer hektár földterület áll víz alatt, ebből 75 ezer hektár vetés és szántó.

Borsodban sok helyen parlagon maradhat a föld. Ha két héten belül nem csökken a vízszint a mezőgazdasági területeken, már nem lesz érdemes újra vetni – mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) megyei vezetője.

Ezen területek nagyágát egyelőre még becsülni sem lehet. A Bodrog- és a Taktaközben 80 százalékos is lehet a terméskiesés, a folyók mentén – a Sajó, a Hernád és a Bódva völgyében – pedig ezt még nem lehet tudni, becslések szerint elérheti az 50-60 százalékot.

Nem árvízi, inkább bűnügyi hír, hogy a tolvajok miatt csaknem fél méter magas víz öntött el egy utat Baranyában a hétvégén, miután ismeretlenek a Fekete-víz patakról ellopták a zsilipet. Víz alá került 2-3 hektárnyi erdő és szójaültetvény is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik