Belföld

Csökken az olasz képviselők fizetése

A meredeken emelkedő államadósság megfékezése érdekében az olasz miniszterelnök lefaragja a parlamenti képviselők illetményét.

2011. január elsejétől az olasz alsóház 630 képviselője és a felsőház 322 szenátora havi 1400 euróval kevesebb pénzt vihet haza – írták keddi olasz újságok. Ez nagyjából 10 százalékos bércsökkentésnek felel meg. A honatyák átlagos fizetése jelenleg 14 779 euró havonta. (mintegy 4,13 millió forint). Az európai statisztikai hivatal (Eurostat) adatai szerint olasz képviselők és szenátorok a legjobban kereső honatyák közé tartoznak a kontinensen. Emellett Olaszországban tátong a legmélyebb szakadék a menedzserek és az egyszerű munkások fizetései között. Az állami vállalatok csúcsszintű menedzserei például a 15-szörösét keresik egy egyszerű dolgozó fizetésének.

A takarékossági csomagterv révén a Berlusconi-kormánynak mintegy 26 milliárd euróval kell lefaragnia az állami kiadásokat. A parlament tagjainak illetményét megkurtítva évi 16 millió euróval csökkenhet az államháztartás hiánya. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy válságos időkben a politika csak így nyerheti vissza a választók bizalmát. „Ha áldozatot várunk el az olaszoktól, akkor nekünk, politikusoknak kell példát mutatnunk” – hangoztatta a 73 éves miniszterelnök.

A Berlusconi-kormány tervei között szerepel a közszolgálati szférában dolgozó, legjobban fizetett alkalmazottak illetményének (évi 80 ezer euró, azaz 22,4 millió Forint fölött) csökkentése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik