Belföld

Fidesz: megkezdődik az elszámoltatás Újbudán

Megkezdődik az elszámoltatás Újbudán - mondta Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatón Kupper András arra kérte a helyi vállalkozókat és önkormányzati tisztviselőket, hogy ha visszás ügyekről tudnak, akkor forduljanak hozzá, mert segít a nyilvánosság elé tárni azokat.

Gálfi István, egy számítógépekkel foglalkozó Kft. ügyvezető igazgatója, aki a szocialista politikusról az említett felvételt készítette, hangsúlyozta, hogy a felvétel valódi. “Én vagyok, aki készítette, és aki a borítékba, gondosan megszámolva, beletette azt a pénzt” – mondta. A borítékban 2,2 millió forint volt, és a felvétel a kamarában készült – tette hozzá.

Az ügy hátteréről azt közölte, hogy a Bartók Béla úti üzlethelyiséget 1992 óta bérli, a bérleti jogot nyilvános pályázaton nyerte el, a bérleti díjat 15 éven át pontosan fizették, amíg a szerződést indoklás és cserehelyiség biztosítása nélkül fel nem mondta az önkormányzat.

A vállalkozó szerint ebben a helyzetben két választása volt: vagy elköltözik, vagy új szerződést köt sokkal magasabb áron.

Elmondása szerint ezután megpróbálta megvásárolni a helyiséget, ezért beadta a szükséges papírokat. Ezután “üzent Wieszt János”, aki először 15 millió forint plusz áfá-t kért vételi árként, amiből 10 százalékot, azaz másfél millió forintot “kellett neki fizetni”, különben nem értékesítik az ingatlant – mondta el Gálfi István.

Egy hónap múlva már 18,3 millió forintot kért az ingatlanért és nem a nettó, hanem a bruttó összeg után kellett fizetni 10 százalékot, vagyis 2,2 millió forintot – tette hozzá.

A vállalkozó hangsúlyozta, hogy a videót saját “életbiztosításaként” készítette még 2007-ben, és azóta csak egy embernek mutatta meg; cáfolta azokat a sajtóhíreket, hogy a felvétel már régóta kering például a szocialista politikusok között.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a múlt héten tett feljelentést a rendőrségen, mert megfenyegették. Egy férfi kereste meg és a felvétel után érdeklődött – tette hozzá, megjegyezve, hogy erről is készített videót.

“Azért álltam a nyilvánosság elé, hogy mások is megtegyék ezt” – mondta a vállalkozó.

Wieszt Jánosról a Fidesz XI. kerülete hozott nyilvánosságra múlt csütörtökön egy videofelvételt, amely alapján azt állítják, hogy a kerületi szocialista politikus kétmillió kétszázezer forint csúszópénzt fogadott el.

A felvételt a Fidesz eredetileg le akarta vetíteni a XI. kerületi képviselőtestület csütörtöki ülésén, de ezt nem tehette meg. A párt ezért külön vetítést rendezett az újságíróknak. Azt nem mondták meg, hogy a felvételt ki és mikor készítette, de azt igen, hogy aki átadta a borítékot, feljelentést tett a rendőrségen vesztegetés miatt.

Wieszt János elismerte, hogy ő van a képen, de azt állítja, hogy borítékban nem kenőpénz volt. Az RTL Híradónak annyit mondott: amikor házat épített, akkor voltak nála kétmilliós számlák. Arra a felvetésre, hogy ha ő építkezik, akkor nem elfogad pénzt, hanem ő adja, azt mondta: ahhoz, hogy pénzt adjon, először kapni is kell.

Wieszt János hétfőn közleményben jelezte: vállalja a vizsgálatot és a szükséges jogi eljárásokat az őt ért vádakkal kapcsolatban, egyben rágalmazásért feljelentést tesz Kupper András, a kerület fideszes frakcióvezetője ellen.

(A képen Wieszt János látható)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik