Belföld

Fertőzésveszélytől tartanak az ónodiak

Fertőzésveszélytől tartanak a Borsod megyei Ónod községben, ezért a lassan levonuló ár- és belvíz után megkezdték az utak, udvarok és kutak fertőtlenítését.

A helyszínen lévő orvosok a lakosságot ellenőrzik, de megbetegedésnek nincs jele.

A kiöntött Sajó ugyan már nincs az utcákon, de a József Attila utca egyes részein még gumicsizmában lehet közlekedni, és az udvarokon térdig ér a víz – tapasztalta az MTI tudósítója hétfő délután.

Az udvarokon továbbra is zúgnak a szivattyúk, de sok lakásban már takarítanak, és száradó ruhák, bútorok sorakoznak azokon az udvarokon, ahol néhány napja még méteres magasságban hömpölygött az egyesült Hernád és Sajó vize.

Az áradás még május 15-én jelentkezett, akkor 76 centiméteres vizet mértek, de két nappal később már 158 centiméter volt a vízállás az elöntött részeken. A vízállás hétfő délben már “csak” 86 centiméter volt – mondta a község polgármestere az MTI tudósítójának.

Bacsó János kora délután a háziorvossal és az egészségügyi dolgozókkal tartott konzultációt, hogy felkészüljenek egy esetleges járványveszélyre. Plakátokon és szórólapokon tájékoztatják alakosságot, hogy milyen jelei vannak egy fertőzésnek, és hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha hasmenésük van.

A kutakat folyamatosan fertőtlenítik, és ahol nincs vezetékes ivóvíz, továbbra is palackozott ásványvízzel látják el a lakosokat.

Bacsó János hangsúlyozta: gyors segítségre várnak, hogy egy újbóli áradás megelőzése érdekében meg tudják építeni az elsődleges védelmi vonalat. A saját forrásból, még a 2006-os rekordáradás után megerősített gát bizonyíthatóan kevés, mert a víz most 50 centiméterrel haladta meg az akkori rekordot. A vizet a gáttetőn csak a homokzsákok tartották, és lépcsőzetes szivattyúzással tudták csökkenteni a nyomást, hogy a homokzsákfal ne omoljon össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik