Belföld

Apadnak a folyók, helyenként bontják a homokzsákokat

A Sajó, a Bódva és a Hernád végig apad; ahol a csökkenő vízszint lehetővé teszi, megkezdték a homokzsákok bontását.

Országosan a folyók fővédvonalain 1664 kilométeren van védelmi készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van érvényben 130 kilométeren, egyebek közt a Bódván, harmadfokú a készültség 77 kilométeren. Másodfokú védelmi készültség 794 kilométer, elsőfokú 663 kilométer hosszon van érvényben. A belvízzel elöntött területek nagysága stagnál, jelenleg 160 ezer hektár van víz alatt, ebből 80 ezer hektár a vetés-szántó terület.

Borsod megyében továbbra is 37 település, 1523 épült és 2800 ember veszélyeztetett, a kitelepítettek száma országosan összesen 334 fő, csak borsodban 208 ember kényszerül elhagyni otthonát.

Azokról a területekről, ahonnan már visszavonult a víz, az ÁNTSZ szakmai ellenőrzése mellett zajlik a fertőtlenítés. Az elöntött területeken eseti jelleggel, elszórtan 30 esetben észleltek fertőzést, amit az ÁNTSZ felügyeletével kezelnek, így ez nem minősül járványnak.

Tolna megyében, Regöly településen a Pacsmagi halastavaknál tovább folyt a homokzsákos védekezés, mert a töltésmagasításra megépített nyúlgát több helyen szivárgott, így annak helyreállítására és a bordás megtámasztására volt szükség. Csikóstőttősről korábban kitelepített 47 fő továbbra sem térhetett vissza otthonába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik