Belföld

Tovább nőtt a belvizes területek nagysága

Újabb félezer hektárral nőtt a belvízzel borított területek nagysága a Közép-Tisza vidékén - közölte vasárnap a helyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-vel.

Lovas Attila tájékoztatása szerint az igazgatóság területén továbbra is 9 belvízvédelmi szakaszon folyik védekezés, ezek mindegyikén másodfokú a készültség. A települések közül Jásztelek és Jászfelsőszentgyörgy tartja fenn a legmagasabb, harmadfokú készültséget.

A legfrissebb adatok alapján a szombati 18850-nel szemben jelenleg összesen 19300 hektáron áll a víz a Közép-Tisza vidékén, ahol 800 hektárral nőtt az elöntött vetések nagysága is, mely így eléri a 8200 hektárt. Jász-Nagykun-Szolnok megyében ezzel szemben valamelyest javult a helyzet, hiszen itt az előző napi 12450 helyett vasárnap 11900 hektárra csökkent a belvizes terület nagysága.

Az érintett szakaszokon szombat reggel óta 36 stabil szivattyútelep 2 millió köbméter, míg további 7 szállítható szivattyú közel százezer köbméter vizet emelt át a befogadókba. A védekezés során eddig átemelt vízmennyiség megközelíti a 18 millió köbmétert.

A Zagyva apadására és a Tisza áradására való tekintettel továbbra is zajlik a védekezéshez szükséges felszerelések, eszközök és emberek átcsoportosítása a Tisza mellé. A Zagyva mentén emellett változatlan a 24 órás őr- és figyelőszolgálat. Fakadóvizet itt 18, szivárgó vizet 11, míg talpszivárgást eddig összesen 13 kilométer hosszon észleltek a szakemberek. Időközben a jásztelki és borsóhalmi vésztározók leeresztés is megkezdődött. Az igazgatóság munkatársai a jásztelki tározó területén az elöntést légi fotókkal is rögzítették – tudatta Lovas Attila.

A Tiszán, a Tisza-tavon, a Zagyván és a Hortobágy-Berettyón elsőfokú árvízvédelmi készültség 324 kilométer hosszon, másodfokú 117 kilométeren, míg harmadfokú 100 kilométeren van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik