Belföld

Fellélegezhetnek az árvíztől fenyegetett emberek

A kedvező időjárásnak köszönhetően ütemesen, bár lassan apadnak az elmúlt napokban árvizet hozó folyók Észak-Magyarországon.

Bár szombaton szórványosan alakult ki eső a vízgyűjtőkön, és kisebb területre korlátozódva a zivatarokban jelentős csapadék is hullott, de ennek számottevő hatása a vízjárásra nem volt. Jó hír, hogy az előrejelzés szerint területi átlagban számottevő csapadék nem lesz .

A Sajó csaknem végig apad, de legalsó néhány kilométeres szakaszán, a Tisza áradása miatt, további vízszintemelkedésre, illetve a vízszint stagnálásra lehet számítani. A Bódva már teljes hosszán apad, az apadás üteme viszont rendkívül lassú és a vízszintek továbbra is igen magasak. A Tarna szintén apad, a felső szakaszon a vízszintek már az úgynevezett kisvízi tartományban vannak. Ha igen lassan, de csökken a vízszint a Hernádon is, ám a folyó országhatárhoz közeli szakaszán a tetőzés óta már 280 centimétert apadt a víz, az alsó szakaszon az apadás lényegesen mérsékeltebb.

Bodrog szombaton tetőzött Felsőbereckinél, ott már nagyon lassan apad, míg Sárospataknál tovább árad. A Tisza Záhonynál vasárnap hajnalban tetőzött, máshol még árad. A jövő héten a Felső-Tisza vízgyűjtőjén többször is lehet jelentősebb csapadék, és újabb, várhatóan a mostanitól kisebb árhullám(ok) kialakulása valószínű. Apad a Takta és a Ronyva is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik