Belföld

Még mindig árad a Bodrog és a Tisza

Apad a Sajó, a Hernád és a Bódva, árad azonban a Bodrog és a Tisza Észak-Magyarországon.

Apad a Sajó és a Hernád áradata, s ha lassan is, de csökken a Bódva vízszintje, ugyanakkor árad a Bodrog és a Tisza – mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

Csont Csaba közlése szerint a Sajó csaknem végig apad, de legalsó szakaszán a Tisza áradása miatt további vízszintemelkedésre, illetve stagnálásra lehet számítani. A Bódva már teljes hosszán apad, az üteme viszont rendkívül lassú, a vízszintek továbbra is igen magasak. Arról is beszámolt, hogy a Tarna végig apad, felső szakaszán a vízszintek már a kisvízi tartományban vannak. A Hernád középső szakasza ütemesen apad, miközben felső szakaszán a viszonylagos vízbőség, alsó szakaszán pedig a befogadó magas vízállása miatt lassú az apadás.

Hangsúlyozta: a Bodrog lassan tovább árad, és a hétvégén további lassú áradásra számítanak. Mint mondta, a következő napokban főképp a Szamos vízgyűjtőjén lehet jelentős csapadék, de az ott és a Felső-Tiszán kialakuló vízszintemelkedések a most levonuló árhullám magasságát már nem befolyásolják.

A Tisza Vásárosnaménynál jelenleg 741 centiméteres vízállással tetőzik, alatta lassan árad. A jelenlegi vízállások alapján Tokajnál a várható tetőzés hétfőre jósolható, 770 centiméter körüli értékkel. Jelenleg ezen a vízmércén a vízszint 735 centiméteres értéket mutat – ismertette a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik