Belföld

Újabb fejlemény a Wieszt-ügyben

Újbuda polgármestere azt kérte, hogy Wieszt János függessze fel tagságát az önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságában.

Újbuda MSZP-s polgármestere tudatta, felkéri a képviselő-testület jogi bizottságának fideszes vezetőjét, hogy haladéktalanul hívja össze a bizottságot, az vizsgálja meg az ügy hátterét, tegye meg a szükséges lépéseket.

“Természetesen az önkormányzat belső vizsgálata nem helyettesíti, hanem kiegészíti az ügyben megindult igazságszolgáltatási eljárást” – közölte Molnár Gyula. Egyidejűleg felkérte Wieszt Jánost, az ügy tisztázásáig függessze fel vagyongazdálkodási bizottsági tagságát, hogy “a személye körül kialakult helyzet ne hátráltassa a kerület egyik legfontosabb testületének munkáját”.

Molnár Gyula tudatta: polgármesterként a jelenlegi információk birtokában ezeket az intézkedéseket látta szükségesnek megtenni, a politikai és jogi lépések meghozatalára nem ő hivatott. A Fidesz XI. kerületi szervezete hatalommal való visszaélés gyanúja miatt jelentette fel az MSZP XI. kerületi frakcióvezetőjét, aki szerintük kétmillió forint csúszópénzt fogadott el.

Egy titokban készített videofelvételen ugyanis az látszik, hogy a szocialista politikus egy borítékot vesz át. A videót nyilvánosságra hozó Index hírportál szerint a felvétel 2007-ben, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában készült. Wieszt akkoriban a kamara főtitkáraként fogadott egy ügyfelet.

A felvételt a vállalkozó készítette. Az Index úgy tudja, a pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról, egy számítástechnikai üzlet értékesítéséről folyt az alkuk. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vesztegetés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

Az MSZP elnöke már tegnap jelezte, hogy pártja azonnali rendőrségi vizsgálatot és tisztázást sürget az ügyben. A politikus szerint a rendőrség dolga, hogy kiderítse, igaz-e a vád, és a videofelvétel bűncselekményt rögzít, vagy a felvétel, illetve annak interpretálása hamis.

Lendvai Ildikó ugyanakkor leszögezte: “egyetlen tisztességes közösség sem tűrhet meg saját soraiban vétkeseket, jogi vagy erkölcsi bűnben elmarasztalhatókat. Az MSZP, amely már nagy árat fizetett azért, ami ráfröccsent a korrupciós gyanúk sarából, biztosan nem esik ebbe a hibába”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik