Belföld

Nyír Uncia: senki sem tud a lőszerekről

A cégnél azt állítják, senki sem tudott róla, hogy a Nyírbátorban talált, üresnek vélt ládákban lőszer, esetleg más robbanóanyag maradhatott.

A nyírbogáti székhelyű cég nyírbátori telepén a rendőrök mintegy százötven, lőporral töltött, 20-30 éves katonai eszközt találtak. A szabolcsi cég arra kapott megbízást, hogy áprilisig a robbanóanyagokat semmisítse meg.

A rendőrök ugyanakkor több olyan haditechnikai eszközt – gránátokat, fényjelző gránátokat – is találtak, amelyeket a papírok szerint már megsemmisítettek. Molnár Ferenc, a Nyír Uncia Kft. ügyvezető igazgatója “értetlenül” áll az eset előtt.

“Sem jómagam, sem a gazdasági társaság dolgozói nem rendelkeztek információval arról, hogy az üresnek vélt ládákban esetlegesen akár lőszer, löveg, robbanóanyag lehet, vagy maradhatott” – írta az igazgató a közleményben.

Molnár Ferenc hozzátette: több ezer ládát helyeztek el felhasználás előtt a Nyírbátor melletti területen, ami nem volt őrzött, “oda, sajnos, bármikor bárki bemehetett”. Az eset kapcsán az ügyvezető “szándékos provokációt” sejt.

Véleménye szerint egyedül ők rendelkeznek minden érvényes és hatályos engedéllyel ilyen jellegű tevékenységre. “Évek óta különféle támadásnak vagyunk kitéve, talán éppen ezen egyedi és egyedüli engedélyek miatt” – fűzte hozzá.

Utal arra is: meglepő, hogy a bejelentést tevő személy konkrétan tudta, és meg is jelölte a több ezer fadoboz között azt a helyet, ahol fellelhetőek ezek az eszközök. “Aki ezt a bejelentést tette a konkrét helyről, annak voltak egyértelműen információi a ládák pontos tartalmáról”.

Molnár Ferenc.közlése szerint a cég “sajnálja” az esetet, és mindenben együtt kíván működni a hatóságokkal az igazság és felelős kiderítésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik