Belföld

BKV-ügy: Demszky nem fél, már az ügyészség nyomoz

A főpolgármester arra nem válaszolt, mi lesz akkor, ha őt is berendelik kihallgatásra

Nem aggódik Demszky Gábor, hogy egykori helyettese után ő lehet a következő, akit őrizetbe vehet a rendőrség a BKV-nyomozással kapcsolatban – írja a Blikk. A főpolgármester annak dacára sem ideges, hogy Hagyó Miklóst a terhelő tanúvallomások miatt helyezték előzetesbe.

Máprpedig, emlékeztet a lap, sajtóértesülések szerint a BKV korábbi vezetői terhelő vallomást tettek Demszkyre és lobbistáira, a közlekedési vállalat helyettes vezetője, Regőczi Miklós pedig egy interjúban azt mondta, Demszky és Hagyó lobbistái befolyásolták, kivel kössön közbeszerzéseket a BKV.

Akkor Demszky tagadta ezt. „A BKV-nál lobbistáim nem voltak, így sem azokon keresztül, sem személyesen nem közvetítettem kérést vagy kívánságot Regőczi felé” – reagált közleményben Demszky, és jogi lépéseket ígért. A nyilvános eseményeket hetek óta kerülő főpolgármester a Blikknek azt nem árulta el, van-e állandó ügyvédje, egyeztetett-e vele arról, hogy mi lesz, ha a rendőrség ki szeretné őt hallgatni.

A BRFK titkolja, mit tervez. A lap szerette volna megtudni, mikor tervezik a főpolgármester meghallgatását, gyűjtöttek-e már információt Demszkyről, de a rendőrség sajtóosztálya elhárította érdeklődését.

„A BKV-üggyel kapcsolatban minden olyan információt nyilvánosságra hoztunk, amely az eljárás jelenlegi szakaszában a nyilvánosságra tartozik” – írták válaszlevelükben, de Demszky Gábor és a BKV-botrány lehetséges összefüggéseiről a BRFK nem szólalt meg eddig.

Furcsamód ugyanígy hallgatott a rendőrség Hagyó Miklóssal kapcsolatban mindaddig, amíg őrizetbe nem vették a volt MSZP-s politikust – emlékeztet a lap.

Közben kiderült, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz tovább a BKV-ügyben. Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az MTI-vel közölte, a hűtlen kezelés bűntette miatt a BKV-val összefüggésben indult nyomozást a BRFK a héten a Fővárosi Főügyészséghez tette át.

Ennek az az oka, hogy az ügyben “olyan korrupciós bűncselekmény gyanúja merült fel, amelynek a nyomozását a büntetőeljárási törvény szerint kizárólag az ügyészség végezheti”. A Legfőbb Ügyészség döntött úgy, hogy az ügyészi nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe utalja. A főügyészség a további nyomozást a BRFK-val együttműködve folytatja.

Hagyó Miklós ellen először Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója vallott. A Magyar Nemzet című napilap március 6-i számában azt közölte, hogy ő személyesen 15 millió forintot adott át neki egy nokiás dobozban, s további csaknem 55 millió forint jutott el hozzá más csatornákon a BKV-tól.

Az RTL Klub április 20-án számolt be arról – a birtokában lévő dokumentumokra hivatkozva -, hogy a BKV mintájára a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is kifizetőhelyként működött. A televízió az FKF Zrt. vezérigazgatójának rendőrségen tett tanúvallomására hivatkozott.

Bielek Péter azt vallotta: megválasztása után Hagyó Miklós és Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester tanácsadója külön-külön jelezte, igényt tartanak arra, hogy a főváros jobban belelásson a közműcégek belső életébe és ellenőrizze a működésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik