Belföld

Támogatja az LMP a jobbikos kezdeményezést

Az ellenzéki jogokat erősítenék a Trianon-vitanap megtartásával, de fontosnak tartják a történelmi traumák kibeszélését is.

Az LMP támogatja a Jobbik arra vonatkozó kezdeményezését, hogy Nemzeti Együttműködés a Kárpát-medencében címmel politikai vitanapot tartson az Országgyűlés június 4-én, a trianoni szerződés aláírásának kilencvenedik évfordulóján.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: képviselőcsoportjuk kedden döntött a kezdeményezés támogatásáról és azok az LMP-s képviselők, akik a frakcióülésen jelen voltak, már alá is írták az ívet.

Közlése szerint egyrészt az ellenzéki jogok erősítésének szándéka vezérelte őket döntésükben: ha bármely ellenzéki frakció egységes álláspontot képviselve politikai vitanap megtartását szorgalmazza, azt ők támogatni akarják. Másrészt – folytatta Schiffer András – bár vannak vitáik Trianon megítélése kapcsán a Jobbikal, úgy gondolják, hogy a XX. századi történelmi traumákat “ki kell beszélni”, a lehető legtöbb aspektusból meg kell vitatni.

A Jobbik az Országgyűlés első plenáris ülésén az Orbán Viktor leendő kormányfő által benyújtott, a Nemzeti Együttműködésről szóló nyilatkozat általános vitája során kezdeményezte a vitanap megtartását. Politikai vitanapot a házszabály szerint a kormány vagy a képviselők egyötödének írásbeli indítványára lehet tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik