Belföld

Navracsics egyedül Vargát nem ellenőrzi majd

Bonyolult egyensúly lesz a kormány erős emberei közt.

Egyre jobban körvonalazódik, hogy az Orbán Viktor vezette kormány két legfontosabb tagja milyen feladatokkal és hatáskörrel lesz felruházva az elkövetkezendő időszakban – írja az [origo].

Az új kabinet működéséről benyújtott 84 oldalas törvénytervezet szerint a miniszterek és az államtitkárok munkáját, jutalmazását, szabaságolását Navracsics Tibor fogja ellenőrizni és irányítani. Rá a miniszterelnök-helyettesi, egyben közigazgatási és igazságügyi miniszteri poszt vár.

Navracsics ezzel gyakorlatilag a kormánytagok főnöke lesz, kivéve Varga Mihályét, aki államtitkárként vezeti majd az újonnan felálló Miniszterelnökséget. Varga lesz például az egyedüli államtitkár, akinek a javadalmazásáról nem Navracsics dönt, a többi közt emiatt is bonyolult egyensúly fog kialakulni köztük. Az egykori pénzügyminiszter a döntéseknél a kormányfő szempontjait fogja érvényesíteni, hasonló funkciót fog betölteni, mint jelenleg a miniszterelnöki kabinetfőnök. Főtanácsadókat Navracsics és Varga is kinevezhet majd Orbán mellé.

Az új felállással gyakorlatilag kettészakítják az eddigi Miniszterelnöki Hivatalt, de a törvénytervezet a főbb hatáskörök elválasztása mellett nem fejti ki, hogy pontosan miben fog eltérni a két csúcsszervet irányító politikus munkája. Ezeket, Répássy Róbert, leendő igazságügyi államtitkár szerint, a később elkészülő, működésről szóló kormányrendeletek fogják szabályozni.

AJÁNLOTT LINK:

Óvják az ütközésektől az új kormány nehézfiúit ([origo])

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik