Belföld

Ár- és belvíz számokban

Észak-Magyarországon soha nem tapasztalt áradás kezdődött

Több mint 770 kilométeren kell védekezni az árvíz ellen. Ebből 130 kilométeren, a Sajónál és a Hernádnál rendkívüli a készültség. Minden idők legnagyobb árvizét mérték a Bódván, a Hernádon, a Zagyván, a Tarnán, az Ipolyon és a Sajón, bár az utóbbin megkezdődött az apadás.

Kritikus a helyzet a Bódván Edelény fölött, a település homokot kér bárhonnan, bármennyit, mert a helyi homokbányákat nem lehet megközelíteni az árvíz miatt.

Harmadfokú a készültség 338 kilométernyi védvonalon: a Zagyván, a Tarnán és a Taktán. Másodfokú készültséget tartanak fenn 234 kilométeren az Ipolyon, a Túron, a Lónyay főcsatornán és a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokú készültség csak a Bodrogon van 68 kilométeren.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászdózsa biztonsága érdekében újabb szakaszon kell megnyitni a borsóhalmi vésztározót. Ezt megelőzően mintegy húsz tanya lakóit és csaknem félezer állatot kellett kimenekíteni az érintett térségből. A helybeliek egyikét kórházba szállították.

Egyre nő a belvízzel borított területek nagysága; jelenleg 72 ezer hektár van víz alatt az országban. Szabolcsban az elöntött területből 8500 hektár az őszi vetés, hasonló nagyságú területen áll vízben a napraforgó és a kukorica. A károkat június elején lehet megállapítani, addig a szakértők sem tudnak rámenni a földekre.

A Cece-Ősi belvízvédelmi vonalon elsőfokú, Fehérvárcsurgón harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Bakonyból, illetve a gátját még vasárnap hajnalban átszakító egyik móri halastóból lezúduló víztömeg hatására keddre emelkedni kezdtek a belvízcsatorna vízszintjei.

Fehérvárcsurgón a tározótó vízszintjének magas vízállása miatt kellett harmadfokú belvízvédelmi készültséget elrendelni, hogy a megnövekedett víztömeg és az erős szél által felkorbácsolt hullámok miatt ne kerüljön veszélybe a partoldal.

Mány környékén a bicskei 1-es halastónál alakult ki veszélyes helyzet. A tavon átfolyó Szent László patak megduzzadása miatt a víz elérte a töltéskoronát, azt homokzsákokkal magasítják.
A munkálatokban csaknem ötvenen vesznek részt, és hamarosan erősítést is kapnak: Székesfehérvárról, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állományából tizenhárman indultak a halastónál védekezők segítésére.

Tatár Attila, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője elmondta: tegnap 3.300 riasztást kaptak, ez mintegy tizenötszöröse az átlagos adatnak. Közlése szerint jelenleg 1.428 ember van kényszerűségből távol az otthonától, de a kitelepítettek száma folyamatosan változik.

A Balaton vízállása 117 centiméter, ami meghaladja az engedélyezett szintet, ezért az alacsony déli part érdekében a Sión keresztül tart a vízeresztés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik