Belföld

Megemelné a kampányra fordítható összeget az LMP

Hatvan napban szabá meg az országgyűlési választási kampány idejét, és jelölőszervezetként egymilliárd forintra emelné az arra fordítható összeget az LMP.

A kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatos törvények módosításáról szóló javaslat szerint a kampány során egy jelölő szervezet, vagy jelölt támogatására jogi személy összesen legfeljebb ötmillió forintot, természetes személy pedig összesen legfeljebb kétmillió forintot fordíthat.

Ezeket az összegeket 2011-től kezdődően a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre megállapított fogyasztói árindexszel évente növelni kell. A támogatás pontos összegéről az Országgyűlés határoz.

Az állami költségvetési szerv, helyi önkormányzat vagy annak szerve a választási kampány idején a tevékenységét ismertető vagy népszerűsítő hirdetést vagy közérdekű közleményt a jogszabályokban előírt adatszolgáltatási kötelezettségén túlmenően nem tehet közzé.

A kampány során külön bankszámlát, úgynevezett kampányszámlát kell nyitni. Annak számát be kell jelenteni az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ), amely azt a honlapján közzéteszi. A kampány költségeit erről kell fizetni.

A számlavezető hitelintézet erről a számláról a választási kampány ideje alatt a számlatulajdonos, valamint az ÁSZ részére hetente küld bankszámlakivonatot, amelynek másolatát a számvevőszék a honlapján közzéteszi majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik