Belföld

Dávid és Herényi is gyanúsított lehet

A közeljövőben több tucat politikus ellen indulhat meg az eljárás, akiket eddig a mentelmi jog védett.

Szilvásy György ellen folyó eljárást már pénteken újraindította a Központi Nyomozó Ügyészség. A volt titokminisztert az állítólagos adatgyűjtési ügyben gyanúsították meg, a nyomozás szerint jogtalanul adta át a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak azokat a titkosszolgálatok által készített CD-ket, amelyeken az UD Zrt.-t érintő telefonbeszélgetések voltak. Elképzelhető, hogy hamarosan Dávid Ibolya és Herényi Károly is gyanúsított lesz.

Nem bújhat mentelmi joga mögé az okirathamisítással gyanúsított MSZP-s Juhászné Lévai Katalin sem: a nyomozást az ő ügyében is az előző parlament balliberális többsége akadályozta meg.

Tóth József, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés szocialista alelnökét sem védi már mentelmi jog. Mint ismert, egy hangfelvétel buktatta le, amelyen azt magyarázza az M3-as Kht. vezetőinek, hogyan tüntessenek el visszadátumozással 30 millió forintos hiányt a 300 millió forintos állami támogatás elszámolásánál.

A Központi Nyomozó Főügyészség újraindította a nyomozást Terézváros szocialista alpolgármestere ellen is, miután Hatvani Csaba sem szerzett mandátumot a választásokon. A politikust több szocialista és szabad demokrata kerületi képviselővel együtt vonták büntetőeljárás alá a terézvárosi ingatlanpanamákkal összefüggésben. A gyanúsítotti kör a szintén MSZP-s Kékesi Tiborral bővülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik