Belföld

A rendőrség Hagyó előzetes letartóztatását kéri

A rendőrség előterjesztést tett a BKV-ügyben őrizetbe vett Hagyó Miklós, Lelovics Ottó és Horváth Éva előzetes letartóztatására az ügyészségnek; mindhárman panasszal éltek a gyanúsítás ellen.

A rendőrség Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettest, Horváth Évát, a politikus egykori szóvivőjét és Lelovics Ottó kommunikációs szakembert péntek este vette őrizetbe.

Hagyó Miklóst, Horváth Évát és Lelovics Ottót bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség.

A BRFK péntek délután kiadott közleménye szerint Hagyó Miklóst azzal gyanúsítják, hogy közvetlenül vagy közvetítőin – H. Éván, L. Ottón és H. Ivánon – keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek, hogy a közlekedési vállalat számára szükségtelen szerződéseket kössenek.

Hagyó Miklóst egyebek mellett azzal gyanúsítják, hogy arra utasította a BKV vezetőit, kössenek tanácsadói szerződést egy céggel a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanulmány elkészítésére 50 millió forint értékben. A BRFK szerint az elkészült tanulmány felesleges és indokolatlan kiadást jelentett a BKV-nak, mert azt a Főpolgármesteri Hivatal által biztosított költségkeretből Hagyónak kellett volna rendeznie.

A gyanú szerint Lelovics Ottó nyomására a BKV vezetői elérték, hogy őt egy kommunikációs ügynökség névleg foglalkoztassa, úgy, hogy a cégtől többletszámlázás elfogadásával a BKV fizette bérköltségét, mintegy havi kétmillió forintot. Ezen kívül “L. Ottó” utasításokat adott szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére, amelyek a BKV-nak különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak – olvasható a BRFK közleményében.

Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét a BRFK azzal gyanúsítja, hogy beosztását kihasználva rábírta a BKV vezetőit szükségtelen és indokolatlan szerződések megkötésére. Ilyen volt a kismama-bérletet népszerűsítő promóciós filmjének szerződése, amelyért 10 milliót fizetett ki a közlekedési társaság, annak ellenére, hogy a film soha nem készült el.

A közleményben említett H. Ivánt május 4-én állította elő a rendőrség. Az ügyvéd a gyanú szerint közbenjárt a BKV-val kötendő, fénymásológépek műszaki állapotfelmérésére vonatkozó szerződés létrejöttében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik