Belföld

Zivatarok és 100 km/h-ás széllökések hétvégén

Nyárias időjárásra úgy néz ki, júniusig várnunk kell.

Pénteken változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég. Eleinte néhol, később már több helyen fordulhat elő záporeső, zivatar, nagyobb eséllyel az északi országrészben. A délnyugati szél elsősorban az Alföldön megélénkül, majd a késő délutáni óráktól mindenütt mérséklődik. Zivatar környezetében átmenetileg erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19 és 24 fok között alakul, de északon ettől kissé hűvösebb lehet.

Szombaton eleinte csökken, majd az éjszaka második felétől ismét erősen megnövekszik a felhőzet. Dél, délnyugat felől egyre nagyobb területen kezdődik csapadékhullás: eső, záporeső, zivatar egyaránt előfordulhat. Az északira forduló szél a nyugati megyéinkben fokozatosan megélénkül, néhol megerősödik, máshol még mérsékelt marad a légmozgás. A hajnali órákra általában 8 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet.

Délután erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé valószínű ismétlődő eső, zápor, helyenként zivatar. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Az északi, északkeleti szél tovább erősödik, elsősorban a Dunántúlon viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet a nyugati megyékben már csak 12 és 17, míg keleten, északkeleten 16 és 21 fok között a legvalószínűbb.

A légmozgás megélénkül, vasárnaptól megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik. Vasárnap és hétfőn a Dunántúlon 100 km per órát meghaladó széllökések is előfordulhatnak, a Bakonyban orkán erejű széllökés sem kizárt! A sok csapadék, és a magasban érkező hideg levegő hatására az ország nagy részén 15 fok körül, illetve az alatt marad a csúcshőmérséklet. Lassú javulás csak keddtől várható. Ezután folytatódik a változékony idő, a pár órás napsütés mellett többször előfordul zápor, zivatar. Leghamarabb Pünkösd környékén lehet ismét 20 fok körül, illetve kevéssel afölött a délutáni hőmérséklet. Nyári időre a jelenlegi számítások szerint júniusig mindenképpen várnunk kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik