Belföld

Eredményt befolyásoló jogsértés nem volt

Az OVB szerint olyan jogsértés nem történt, ami a választások eredményét érdemben befolyásolta volna.

Az Országgyűlésnek készített beszámoló szerint a testület 237 határozatot hozott, 120 ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. A Legfelsőbb Bíróság elé került esetek közül az LB 27 esetben jóváhagyta, 8 esetben változtatta meg részben vagy egészben az OVB döntését.

A felülvizsgálati kérelmek döntő többségét a bíróság érdemi vizsgálat nélkül vagy hivatalból utasította el. A testületnek 140 kifogásról és 24 fellebbezésről kellett döntenie. A kampánnyal kapcsolatban 89, míg a kampánycsendet érintő jogorvoslati kérelemre 17 határozatot hoztak.

Az OVB szerint a nemkívánatos jelenségek közül a választások tisztaságát befolyásoló ajánlószelvény-gyűjtési anomáliák mellett a választók hozzájárulása nélküli adatállományok, adatbázisok létére utaló jelzések voltak a legsúlyosabbak.

Az OVB utal arra, milyen problémákat tapasztaltak a jogalkalmazásnál. Ilyennek tartják, hogy visszaélésre ad lehetőséget az ajánlószelvények gyűjtésének a rendszere, nem megfelelően szabályozott a mentelmi jog intézménye, és „bizonyos feltételek beállta esetén” végrehajthatatlannak bizonyult az igazolással való szavazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik