Belföld

A büfét hamar megtalálták az új képviselők – videó

A parlamenti ülések keresésével telt az Országgyűlés alakuló ülésének első órája, a mosdót és a büfét azonban hamar megtalálták az új képviselők. A nagy napra mindenki ünneplőbe öltözött, a színes kosztümök és Bocskai-menték kavalkádjában Dúró Dóra és Novák Előd volt a legösszeöltözöttebb, az LMP-frakció pedig a legelegánsabb. Videó!

Helykereséssel, a Parlament épületével való ismerkedéssel telt az Országgyűlés új képviselőinek első órája az alakuló ülés előtt. Többen voltak a folyosón, akiket rutinosabb, már sokadik ciklusát a parlamentben kezdő képviselőtársa navigálta, mások az üléstermek bejáratánál kitett táblákat böngészték üléshelyük után kutatva, vagy egyszerűen a teremszolgákat kérdezték meg, hol is kell bemenni.



Ezzel együtt lapunk munkatársai több alkalommal voltak fültanúi kisebb csoportok bolyongásának: „nem is tudom, hogy keveredtünk ide” – mondta meglepődve egyikük. A Jobbik képviselőcsoportja pedig az üléstermet övező folyosóra érve, a kamerák kereszttüzében először balra fordult, majd miután felhívták a figyelmüket, hogy rossz irányba mennek, megindultak a nekik kijelölt bejárat felé.

Az fn.hu által megkérdezett új képviselők mindegyike határozottan állította ugyanakkor, hogy a legfontosabb orientációs pontokat, mint a büfé és a mosdó, már felfedezték. Bábiné Szottfried Gabriella, a Fidesz egyik Pest megyei egyéni kerületből bekerült képviselője kifejtette: nem először jár az épületben, így a női mosdók meglelése nem jelent gondot. Az ülésteremben pedig padtársa segítségével tájékozódik.

Karácsony Gergely, az LMP új képviselője lapunknak elmondta: már felmérte a terepet, a büfét és a mellékhelyiséget már megtalálta. Majd hozzátette: „már csak az ülésterem van hátra”.

Kosztümök kavalkádja

Az alakuló ülésnek öltözködésében valamennyi képviselő szemmel láthatóan meg akarta adni a tiszteletet – több-kevesebb sikerrel. Bár kiugró slendriánsággal (például farmer vagy rövidnadrág) nem találkoztunk a képviselők körében, volt olyan honanya, aki harisnya nélkül ácsorgott a folyosón. A hölgyek kosztümöt húztak, szoknyával. Lapunk megállapítása szerint az alkalmi ruhák nagyrészt a középárkategóriás darabok közül kerültek ki, neves tervezők darabjaival nem találkoztunk. Jellemzően színes blézert választottak és szemmel láthatóan a frizurára és a sminkre is gondot fordítottak.

Külön kategóriát jelentettek a Bocskai kosztümök: a Jobbik képviselőhölgyei valamennyien ilyen összeállításban jelentek meg. Morvai Krisztina és Hegedűs Lórántné vörös felsőrészt választottak hozzá, míg Dúró Dóra egy mívesen hímzett, tört fehér összeállítást választott. Érdekesség, hogy hasonló – bár némileg egyszerűbb – ruhát öltött a fideszes Pelczné Gáll Ildikó is. A nők közül kitűnt az LMP roma képviselője, Osztolykán Ágnes, aki különleges, a roma hagyományokat tükröző ruhában jelent meg – előzetes bejelentése szerint válaszul Vona Gábor gárdamellényes akciótervére.

A legek

A legnagyobb figyelem a jobbikos Vona Gábort kísérte, aki korábban azt nyilatkozta: gárdamellényben fog megjelenni az alakuló ülésen. Ezt végül zakója alá vette (amelyet az eskütételnél le is vetett magáról, egy házbizottsági ülést maga után vonva). Ezzel némileg ki is lógott a sorból: a legegységesebb képviselőcsoport ugyanis épp a Jobbiké volt, ahol a legtöbben fekete Bocskait öltöttek. Mint Gaudi-Nagy Tamás képviselőtől megtudtuk, ő azért ezt viselte, mert az a nemzeti hagyományokat tükrözi, amelyet büszkén vállal.
Dúró Dóra és Novák Előd első napja a parlamentben (Fotó: Munkácsy Márton)

Dúró Dóra és Novák Előd első napja a parlamentben (Fotó: Munkácsy Márton)

Hasonlóan indokolta ruhaválasztását a parlamenti alakuló ülés legösszeöltözöttebb párja, a Jobbik sajtófőnöke és szóvivője (akik a magánéletben is egy párt alkotnak): Dúró Dóra és Novák Előd. Utóbbi azzal rítt ki a frakcióból, hogy nem fekete, hanem zöld Bocskait választott. „Az öltözködésünkkel is értéket képviselünk, ez egy szimbólum, amellyel azt szeretnénk megmutatni, hogy a modernitás és a kulturális tradíció egyszerre lehet jelen” – fogalmazott az fn.hu-nak Dúró Dóra. Az Országgyűlés legifjabb képviselője szemmel láthatóan egyébként igénybe is vette a parlamenti sminkes szolgáltatásait – igaz, lapunk meglátása szerint kevesebb alapozó is elég lett volna.

A legfiatalosabb és talán legelegánsabb frakció az LMP-é volt, akik egységüket sárga kitűzővel jelezték. És végül, a legmegszokottabb öltözéket az MSZP-s Szanyi Tiboron láttuk, aki öltönyben és vörös színű nyakkendőben érkezett.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik