Belföld

Bekerültek az első előterjesztések a parlament elé

Összesen tizenkét törvény- és határozati javaslat került fel a parlament honlapjára.

Benyújtotta a Fidesz-KDNP a kormány megalakításával összefüggő előterjesztéseit péntek délután. Ezeken túlmenően – három jelentés mellett – jobbikos és LMP-s kezdeményezések is kerültek a Ház asztalára az első javaslatok között. A parlament honlapján szereplő indítványok között szerepel a minisztériumok felsorolásáról szóló, a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkárok jogállásáról szóló, valamint az alkotmány módosításáról szóló javaslatok.

Az előterjesztések szövege késő délutánig nem volt olvasható az internetes oldalon.

Azt már korábban bejelentették, hogy az Orbán-kormány nyolc minisztériummal működik majd, Matolcsy György vezeti a Nemzetgazdasági Minisztériumot, Martonyi János a külügyi tárcát, Pintér Sándor lesz a belügyminiszter, Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója, Réthelyi Miklós a nemzeti erőforrásokért felelős tárcavezető, Fazekas Sándor a vidékfejlesztési miniszter, Hende Csaba a honvédelmi tárcavezető, Navracsics Tibor pedig a közigazgatásért és az igazságügyért felel majd a kormányfő-helyetteseként.

Alkotmánymódosításra azért lesz szükség, mert a jelenlegi rendszer nem ismeri a miniszterelnök-helyettesi pozíciót. Az új kormányzati struktúrában visszaáll a közigazgatási és politikai államtitkári rendszer.

A Ház elé kerültek az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló beadványok, a Jobbiknak a trianoni döntés évfordulójának nemzeti emléknappá nyilvánításáról szóló indítványa, a Lehet Más a Politikának a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvénymódosítási javaslata és az ehhez kapcsolódó házszabály-módosítási kezdeményezése.

Az Országgyűlés pénteki megalakulása után összesen tizenkét törvény- és határozati javaslat került fel a parlament honlapjára benyújtott előterjesztésként, valamint három jelentés – a két választási beszámoló és a KSH jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik