Belföld

A Bajnai-kormány mától ügyvezető

A Bajnai-kormány megbízatása mától megszűnik, de ügyvezetőként hivatalban marad az új kabinet felállásáig.

Az alkotmány szerint ez idő alatt gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, de nemzetközi szerződést nem köthet, rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

A miniszterelnök, utóda megválasztásáig ügyvezető miniszterelnökként gyakorolja a hatáskörét, de új miniszter kinevezésére, felmentésére javaslatot nem tehet, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

A kormányszóvivő azt mondta, a kormány már január közepén döntött arról, hogy a választások előtti időszak több területén – például személyi kérdésekben, az állami vagyon átruházásáról, közbeszerzésekről vagy éppen támogatási szerződésekről – döntési moratórium vállal.

Annak érdekében, hogy a válságkezelő munka folyamatos tudjon maradni, az új kormány gyorsan fel tudjon készülni, vagyis valóban gördülékeny legyen az átadás-átvétel folyamata további intézkedéseket is hozott a Bajnai-kabinet – tette hozzá Szollár Domokos.

Az előző parlamenti ciklusból egyébként 18 olyan törvényjavaslat van folyamatban, amelyet még a korábbi kormány nyújtott be, a legutolsót május 12-én, valamint három olyan elfogadott törvény, amely az Alkotmánybíróság döntésére vár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik