Belföld

Semjén 3 hónap alatt megadná az állampolgárságot

A KDNP elnöke gyorsított eljárást ígér azoknak, akik egyéni kérelemre kérnek állampolgárságot.

A leendő miniszterelnök-helyettes a Heti Válasznak azt mondta, az állampolgárság megadása nem függhet más országok véleményétől, ez minden ország szuverén joga. Semjén alapvető kötelezettségnek tartja az összmagyarság felé, hogy letöröljék december 5. “lelki Trianonjának szégyenét”.

A politikus szerint akinek nincs lakcíme Magyarországon, “nyilvánvalóan nem fog tudni szavazni egy adott választókerületben”. Semjén Zsolt “messzemenően liberálisnak” tartja magát a tekintetben, hogy “mindenkinek annyi állampolgársága lehessen, ahány valós identitása van”.

A kereszténydemokrata politikus arra a kérdésre, hogy Csányi Sándor, Demján Sándor vagy Széles Gábor oligarcha-e, azt válaszolta: “oligarcha az, aki politikai hátterű maffiózóként vagy maffiahátterű politikusként az állam csecsét szívva hízlalta fel magát”.

“Ilyen Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon vagy Veres János”, akik – tette hozzá – “nem az üzleti világban állták meg a helyüket, hanem – megkockáztatom: hálózati – kapcsolataikat tőkésítették”.

Semjén Zsolt annak kapcsán, hogyan lehet belügyminiszter Gergényi Péter 2006 utáni üzlettársa, elismerően szólt Pintér Sándor korábbi belügyminiszteri tevékenységéről, és úgy fogalmazott, hogy “Pintér Sándort nem ferences novíciusnak kértük föl”.

Kitért arra, hogy tárgyalások kezdődhetnek az egyházakkal “a jogellenesen visszatartott” pénzekkel kapcsolatos adósságrendezés ütemezéséről. Az abortusz eltörlésére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, nem az a dolguk, hogy politikai irrealitásokat követeljenek a Fidesztől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik