Belföld

Balázs Péter nagyon keménynek tartja a pozsonyi lépést

A jelenlegi és a leendő külügyminiszter a szlovák nagykövet hazarendeléséről.

A külügyminiszter nagyon kemény jelzésnek tartja, hogy Szlovákia hazarendelte budapesti nagykövetét. Balázs Péter az ATV reggeli műsorában azt mondta, nem lenne meglepő, ha beigazolódna: Szlovákia válaszlépéseket tervez a magyar állampolgárság kiterjesztése miatt.

Szerinte a szlovákiai választások előtt nem szabad “előreszaladni” az ügyben, mert az árthatna a Magyar Koalíció Pártjának. Szerinte a szlovák kormányfőnek valamivel el kell terelnie a figyelmet Görögország anyagi kisegítéséről, és ehhez jó téma a magyar állampolgárság ügye.

Martonyi János feleslegesnek és indokolatlannak tartja Szlovákia döntését. A közrádió reggeli műsorában a leendő külügyminiszter azt mondta, meglepetés senkit sem érhetett, hiszen évek óta beszéltek erről, a terv a Fidesz választási programjában korábban is szerepelt.

Martonyi János szerint egyébként Szlovákia álláspontja egy elnyúló hosszas egyeztetési, konzultációs folyamatot követően sem változott volna lényegesen. Pozsony azután küldött hivatalos jegyzéket a nagykövet hazarendeléséről, hogy Martonyi János Pozsonyban tárgyalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik