Belföld

Áll a bál a politikatudományi intézetben

Bepanaszolták az igazgatót, az MTA elnöke jövő héten tárgyal az érintettekkel.

Felzúdulást keltett az MTA Politikatudományi Intézetében a Körösényi András igazgató által tegnap profil-tisztításnak nevezett folyamat, amit mások inkább tisztogatásnak tartanak. Az intézet 35 kutatója közül a Népszabadság szerint már hétnek intett búcsút az új vezető.

Munkajogi értelemben eddig senkinek nem mondtak még fel, de az igazgató egyenként már közölte Fricz Tamással, Galló Bélával, Kéri Lászlóval, Laki Lászlóval, Simon Jánossal, Szalai Erzsébettel és Szoboszlai Györggyel, hogy nem tart igényt a jövőben munkájukra. Körösényi a kutatók közéleti szereplését is felhozta indokként.

Az igazgató ugyanakkor ezt Stumpf István egykori miniszternek és Tölgyessy Péternek (aki alkotmányjogászként a közrádió állandó politikai elemzője) volt SZDSZ elnöknek és exfideszes képviselőnek nem rótta fel. Több kutatóval még tárgyal, de a lap úgy tudja, volt olyan főmunkatárs, akinek Körösényi egyetemi katedrát ajánlott „fájdalomdíjként”.

Galló Béla szerint az igazgató „rossz kézzel, rossz kritériumrendszer alapján próbál korszerűsíteni”, ráadásul mindezt úgy, mondja már Szalai Erzsébet, hogy Körösényi koncepcióját senki nem hagyta jóvá, zsarnoki módszerekkel kényszeríti ki az elképzeléseit: azokat, akik nem hajlandók vele együttműködni, és politikai erő sem áll mögöttük, eltávolítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik