Belföld

Veszélyben a tudós “médiacelebek”

A Politikai Tudományok Intézetének új igazgatója szerint egy kutatóhelyen publicisztikák helyett tudományos publikációkat kell írni.

Körösényi András a jövőben nem a “médiacelebekre”, hanem a nemzetközi színvonalon álló kutatókra számít – írja a Népszabadság. Szavait némiképpen árnyalja ugyanakkor, hogy a jövőben is kutatóként számít a Századvég Alapítványt elnöklő, az RTL Klubban is részesedéssel bíró Stumpf Istvánra, az inkább a baloldali médiában szereplő politológusokra viszont nem.

Galló Bélától és Simon Jánostól hosszabb távon szeretne megválni Kéri Lászlóval folyamatban vannak a tárgyalásai – mondta a Népszabadságnak. Körösényi letisztítaná az intézet profilját, mert jelenleg sok olyen terület van, amelyre az MTA-nak önálló kutatóintézetei vannak. Ő igazi politikatudományi intézetet akar, amely elmélyültebben vizsgálja a politikai kultúra változását, a kormányzás folyamatát, a demokrácia gyakorlatát.

Körösényi szerint a kutatók többsége “megfelelő ösztönzés esetén” hajlandó az új kutatási irányok művelésére”. Akik erre nem képesek, azokról le kell mondani, de például Fricz Tamást nem rúgta ki, szerződése határozott idejű meghosszabbítását javasolta, Kulcsár Kálmánnak év végéig érvényes a szerződése, Szalai Erzsébet felmentéséről már döntöttek.

Az igazgató a többi nyugdíjassal hamarosan elbeszélget a jövőről, mert a fiatalítás is szempont, de az idősebbekre is számít, szükség van a tapasztalatukra és arra, hogy nyugdíjasként is részt vegyenek az intézet tudományos munkájában.

Ajánlott link:

Fricz, Kéri és társai: A ‘médiacelebekből’ nem kér az intézet igazgatója (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik