Belföld

Tarlós megfelezné a Fővárosi Közgyűlést

A Fidesz politikusa szerint a parlamentnek rendeznie kell a fővárosi parkolás ügyét.

Tarlós István szerint az önkormányzatokat érintően idén még csak egyszerűbb módosítások lehetnek, a közigazgatási rendszer alapvető változásai 2014-től várhatók. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője a fővárosi beruházásokról szólva úgy fogalmazott: mindenki szereti a fejlesztéseket, de a főpolgármester – “talán azért, mert elég elvont, esszenciális, humán értelmiségi” – igen sajátosan gondolkodik a fejlesztés és a működés arányairól. Szerinte a beruházásokat felül kell vizsgálni, ahol lehet még, ott ésszerű korrekciókat kell végrehajtani.

A 4-es metró szerinte csak akkor válhat gazdaságossá, ha a második szakasz is megépül, de ennek finanszírozásáról az Európai Unió még semmilyen döntést nem hozott, sőt még azt sem tudni, hogy az első szakaszt miből fogja a város kifizetni. “Azt szeretném megnézni, hogy mikor és miből tudjuk befejezni azt, ami elindult” – összegzett.

Az önkormányzati képviselők létszámáról azt mondta: “életszerű” arra számítani, hogy már 2010 őszétől csökkentett létszámmal működhetnek képviselő-testületek és a Fővárosi Közgyűlés. Utóbbiban – személyes véleménye szerint – a jelenlegi 66 plusz 1 képviselő helyett a 34-35 plusz 1 fős létszám lenne az indokolt.

Tarlós István szerint az önkormányzati törvényt más ponton is módosítani kell, hiszen az Alkotmánybíróság megsemmisítette a jogszabály egy passzusát, és emiatt július 1-jétől ingyenes lenne a parkolás Budapesten. A formálódó javaslatot ismertetve elmondta: törvényben hatalmaznák fel a fővárost arra, hogy rendeletben szabályozza a parkolás és a parkolásgazdálkodás rendszerét, a kiemelten védett várakozási övezeteket és az alkalmazható várakozási díjak megállapítását, valamint a közterület-használatot és a közterület rendjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik