Belföld

Mihez kezd Orbán elődei jogi hagyatékával?

A legtöbb érvényben lévő törvényjavaslatról nem kérdés, hogy a kukában landol, de van amelyik átmehet a rostán.

Tizenhét, a 2006-2010-es parlamenti ciklusban, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány által előterjesztett törvényjavaslat sorsáról dönthet az új kabinet a parlament honlapján található tárgysorozatjegyzék szerint. Ezek a jogszabánytervezetek ugyanis még érvényesek.

Valószínű, hogy az Orbán-kabinet nem gördít akadályt az EU, valamint az Izlandi Köztársaság és a Norvég Királyság között az EU tagállamai, valamint Izland és Norvégia közötti átadási eljárásról szóló megállapodás megtárgyalása és kihirdetése elé.

Ugyanakkor nem kétséges, hogy a leendő kormány elveti az olyan kormányzati előterjesztéseket, amelyek a bűnüldözési célú titkos információgyűjtést, az Alkotmány módosítását, a költségvetési felelősséget vagy éppen a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt alakították volna az előző kabinet szája íze szerint.

Az előző Országgyűlések egyébként összesen 100 olyan előterjesztést hagytak maguk után, amelyeket ugyan tárgysorozatba vettek, de már nem tudtak megtárgyalni. Köztük vannak olyan jelentések is, amelyek – a rendelkezésre álló adatok alapján – akár tíz éve ott kallódhatnak az irattárak mélyén.

Ajánlott link:

A tárgysorozat innen letölthető

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik