Belföld

Hillary Clinton telefonon gratulált Bajnainak

Hillary Clinton telefonon gratulált Bajnai Gordon miniszterelnöknek a magyar válságkezelés eredményeihez csütörtökön.

Szollár Domokos kormányszóvivő elmondta: az amerikai külügyminiszter szerint a bizonytalan gazdasági helyzetben Magyarország jó példát mutatott a határozott, gyors cselekvésre és a felelősség vállalására.

A külügyminiszter üdvözölte, hogy Magyarország aktív és megbecsült tagja a transzatlanti értékközösségnek és a magyar katonák együtt szolgálnak amerikai bajtársaikkal Afganisztánban.

Hillary Clinton komoly eredménynek nevezte az Amerikával együttműködésben megrendezett februári budapesti V4+ energetikai csúcstalálkozót, amely nagy lökést adott a közép-európai energiabiztonsági és diverzifikációs törekvéseknek. Köszönetet mondott a kormány esélyegyenlőségért és a romák integrációjáért végzett munkájáért, valamint azért, hogy hazánk hozzájárult a guantánamói fogolytábor mielőbbi bezárásához – közölte a kormányszóvivő.

Szollár Domokos tájékoztatása szerint Bajnai Gordon megköszönte az Amerikai Egyesült Államok szolidaritását és támogatását a válságkezeléshez.

Bajnai elmondta, hogy a kormány az elmúlt egy évben prioritásként tekintett a transzatlanti kapcsolatok fejlesztésére, a magyar-amerikai stratégiai szövetség további mélyítésére. Véleménye szerint az amerikai befektetésektől az energiapolitikáig, a romaintegrációtól a magyar hadsereg modernizációjáig az Egyesült Államok felbecsülhetetlen segítséget nyújt hazánknak – ismertetette a beszélgetésen elhangzottakat a kormányszóvivő.

A magyar miniszterelnök arra kérte Hillary Clinton külügyminisztert, hogy a hamarosan felálló új magyar kormányt is hasonló elkötelezettséggel támogassa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik