Belföld

Az MSZP és a Jobbik is az alkotmányügyre hajt

Egyelőre nem tudtak megegyezni a bizottság alelnöki posztjáról és távolinak tűnik a kompromisszum.

Nincs megegyezés az ellenzéki pártok között a parlamenti bizottsági alelnöki posztok egymás közötti elosztásáról: az MSZP és a Jobbik is ragaszkodik az alkotmányügyi bizottság alelnöki székéhez.

Az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő keddi megbeszélésen az ellenzéki pártok első körben megegyezésre jutottak a Fidesz-KDNP által felkínált 16 bizottsági alelnöki poszt egymás közötti elosztási arányáról, ez az erősorrend szerint 6:6:4.

Az LMP elfogadta, hogy az emberi jogi, az európai ügyek, az oktatási és a kulturális bizottságokba adjon alelnököket.

A Jobbik közölte, hogy a gazdasági, az egészségügyi, a honvédelmi, a külügyi és a sport bizottságban, valamint az alkotmányügyi testületben szeretne alelnöki tisztséget betölteni.

Az MSZP szintén igényt tart az alkotmányügyi bizottság alelnöki posztjára, és jelezte ezt az igényét a gazdasági, az önkormányzati, a külügyi, a mezőgazdasági és a fenntartható fejlődési bizottságban is. A szocialisták elutasították a Jobbik “sorsolásra” vonatkozó javaslatát.

A vita miatt megszakadtak a tárgyalások tíz óra után, ezért a parlamentbe került pártok az MSZP javaslatára délután újratárgyalják az ellenzék között elosztható bizottsági tisztségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik