Belföld

Rendesen belehúz a Fidesz az elején

Orbán május 25-ig benyújtja a kormányprogramot, addig pedig megszavazhatják a szimbolikus ügyeket.

Várhatóan május 20. és 25. között nyújtja be a miniszterelnök-jelölt a kormányprogram tervezetét – tudta meg az MTI fideszes forrásból hétfőn. Az egyik forgatókönyv szerint az első törvényjavaslatokat egyéni képviselői indítványként már az Országgyűlés alakuló ülésének napján, pénteken benyújthatja a Fidesz-KDNP.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője múlt pénteken a parlament alakuló ülését előkészítő megbeszélésen azt mondta, kezdeményezni fogják, hogy a pénteki, első ülést követően május 17-én, hétfőn újból üljön össze a parlament. Az MTI információi szerint vagy több napos ülés lesz azon a héten, vagy több ülésnap. Utóbbi forgatókönyv megvalósulása esetén akár már szavazhatnak is a szimbolikus ügyeket tartalmazó törvényjavaslatokról.

A képviselők azután nyújthatnak be önálló indítványokat, miután mandátumukat igazolták, és megszüntették az esetleges összeférhetetlenségüket. A mandátumigazolás a pénteki alakuló ülésen megtörténik, így, akik esetében nem áll fenn összeférhetetlenség, azok akár már azon a napon nyújthatnak is be törvényjavaslatot.

Az MTI úgy tudja ezt pénteken meg is teszik, és a korábban bejelentetett tucatnyi indítványát a frakciószövetség benyújtja. A vázolt forgatókönyv menetrendje szerint a parlamenti bizottságok már jövő hétfő délelőtt megvitathatják az indítványokat, és délután az Országgyűlés plenáris ülésén megkezdődhet egyes javaslatok általános vitája. Mindennek az az előfeltétele, hogy a Ház pénteki alakuló ülésén a képviselők megszavazzák a bizottsági struktúrát és a tisztségviselőket, hétfőn pedig meg is alakuljanak a testületek.

Az MTI úgy tudja, a tervek szerint legkorábban a május 17-i héten nyújthatja be a miniszterelnök-jelölt a kormányprogram tervezetét. Fideszesek szerint a pontos dátum: várhatóan május 20. és 25. között lesz. A kormányprogram vitájával az elmúlt három ciklusban általában 2-3 napot töltött az Országgyűlés. A sorrend ezután a következő: kormányprogram elfogadása, miniszterelnök megválasztása, majd a kabinet megalakulása. A tervek szerint a Ház június-júliusban végig ülésezne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik