Belföld

Hatalmasat tévedett az ismert politológus

Egy évek óta keringő Trianon-hoaxra hivatkozik tényként Fricz Tamás pénteken megjelent cikkében.

Egymillió aláírás összegyűjtését javasolta a Civil Összefogás Fórumnak és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének a pénteki Magyar Hírlapban Fricz Tamás politológus. Szerinte így lehetne elérni, hogy az Európai Bizottság vegye napirendjére a trianoni békeszerződés erkölcsi felülvizsgálatát, ami így morális jóvátételt jelenthetne Magyarországnak.

Fricz a lisszaboni szerződés egyik rendelkezésére hivatkozott, amellyel – megfogalmazása szerint – „az európai állampolgárok arra kényszeríthetik az Európai Bizottságot és Parlamentet, hogy foglalkozzanak meghatározott témákkal”. A politológus azt írta: „ha egymillió aláírás összegyűlik – legalább kilenc országból – egy bizonyos témában, az kötelező erejű a két intézményre nézve”.

Az Európai Bizottság honlapján részletes leírást olvashatunk az európai polgári kezdeményezésről, amelyre felhívásában Fricz pontatlanul utalt. E szerint valóban egymillió aláírás szükséges ahhoz, hogy a Bizottság kötelezően vizsgáljon egy ügyet, de ezután többféleképpen is dönthet: jogalkotási javaslatot tehet, tanulmányt indíthat vagy úgy határozhat, nem tesz további lépéseket. A kezdeményezésnek előszobája is van, hiszen már ahhoz háromszázezer aláírást be kell mutatni, hogy a Bizottság egyáltalán nyilvántartásba vegye a petíciót, és döntsön arról: hatáskörébe tartozik-e a felkarolt ügy.

Fricz írásában viszont nem ez, hanem egy évek óta keringő és számtalanszor megcáfolt lánclevél részleteinek tényként való közlése a legnagyobb tévedés. A hamis adatokkal teletűzdelt hoax kitalált története szerint 2001-ben egy II. János Pál pápa által alapított – egyébként nem létező – emberi jogi intézet a trianoni békeszerződés felülvizsgálatát kérte az ENSZ-től. Fricz több mondatot is idéz az újásgcikkben a terjedelmes lánclevélből, mint írja: a „dolog súlya miatt”, ráadásul a kitalált intézet fiktív főtitkárának gondolatait követendő példának állítja be.

Az utóbbi hetekben Fricz Tamás neve amiatt szerepelt többször a sajtóban, mert az ismert politológust állítólag menesztették munkahelyéről, az MTA Politikatudományi Intézetéből. Az elbocsátásról szóló hírt Körösényi András intézetvezető egyelőre nem erősítette meg.

Ajánlott link:

Mozgalom indul a magyar igazságért (Magyar Hírlap Online)
Trianon, az ENSZ és egy kamu levél (urbanlegends)
Leírás az európai polgári kezdeményezésről (Európai Bizottság honlapja)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik