Belföld

Mesterházy a fasisztázott a “győzelem napján”

"Nem ismételhetjük meg a múlt hibáit!" - mondta az MSZP-s politikus.

“A győzelem napja Magyarország II. világháborús szereplése ellenére is a győzelmet jelenti a számunkra, mert azok győztek, akik félelem nélkül mondtak ítéletet a fasizmus felett, akik életben maradva bátran ki mertek állni a magyarországi náci propaganda ellen. Ez a győzelem az egyes emberé, de ekképpen minden emberé is, még akkor is, ha alapvetően a nácizmussal szembeszállt nagyhatalmak ünnepe május 9-e.

A győzelem napja ekképp a béke napja is, mert hisszük, hogy nem lesz még egy olyan háború, amely mintegy 60 millió ember halálát követeli. Ezért kell józanul mérlegelnünk, mi a teendő akkor, amikor a fasizmust megigéző eszmék fertőzik a társadalmat, amikor egyszerre üti fel fejét ismét a zsidózás és a kommunistázás, amikor egyre többen érzik magukat kirekesztettnek és megalázottnak ma Magyarországon.

A múltunkkal való őszinte és kíméletlenül kritikus szembenézés segíthet csak felülkerekedni a hétköznapi kicsinyességen és a politikai mohóságon, hogy az elkövetkező 65 évben is békében ünnepelhessük a fasizmus felett aratott győzelmünket” – áll Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjének nyilatkozatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik