Belföld

Államosítás várhat a tűzoltóságra

Vagy újra államosítják a tűzoltóságot, vagy teljesen önkormányzatosítják - jelentette ki a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke.

Abban bíznak, hogy az új kormány és az új Országgyűlés a szakmai véleményeket meghallgatva hoz döntést a szükséges átszervezésekről – mondta Bende Péter vezérőrnagy. Szerinte az egyik lehetőség, hogy újra államosítják a tűzoltóságokat, mint ahogy az a rendszerváltozás előtt volt Magyarországon, és több környező országban az utóbbi években megtették, de ebben az esetben a végrehajtói szinten jelentős létszámleépítéssel kell számolni, amelynek lehetnek “káros kihatásai”.

A másik lehetőségként, amelyet az MTSZ elnökeként is támogat, tűzoltóságok teljes önkormányzatosítását említette. Meggyőződése, hogy ebben a rendszerben a tűzvédelemből származó pénzeket, hozzájárulásokat és egyéb támogatásokat is hatékonyabban lehetne felhasználni. A tűzoltó tábornok azt hangsúlyozta: nincs országos tűz, helyi tüzek vannak, amelyeknek nagyon ritka esetben lehetnek országos kihatásai. Ezért az önkéntes tűzoltóságok jelentősebb, központi forrású támogatását sürgetik. Korszerű járművekkel kell ellátni ezeket a tűzoltóságokat, mert ők az első számú beavatkozók egy-egy adott körzetben – fűzte hozzá.

Bende Péter Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja alkalmából azt kívánta a ligetbe kilátogatott több ezer embernek, köztük a száz tűzoltónak és családjának, hogy öt év múlva olyan köztársaságban éljünk, ahol ha bárki bajba kerül, 10 perecen belül ott legyen a segítség. Megjegyezte, még ma is vannak olyan fehér foltok az országban, ahová csak 30-40 percen belül tudnak kiérni a tűzoltók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik